Hemoroider

Hemoroider


Hemoroider er en utvidelse av blodårer (vener) i endetarmen. De medføre ofte kløe, blødninger og smerter. Hemoroider er veldig vanlig. Noen ganger kan du se eller føle hemoroidene rundt endetarmsåpningen. Andre ganger kan hemoroidene være skjult på innsiden (i endetarmen). Hemoroider er ikke farlige, men blødninger fra endetarmsåpningen kan skyldes andre og mer farlige sykdommer som bør utelukkes. 



Hva slags symptomer gir hemoroider?


Hemoroider gir ikke alltid symptomer. Men når de gir symptomer kan plagene være en eller flere av følgende:


  • kløe rundt endetarmsåpningen
  • blødning som vanligvis er smertefri. Du kan se rødt blod i toalettskålen etter avføring
  • smerter - dersom blodet levrer seg inne i en hemoroider, så kan dette gi smerter. Da vil det ofte være slik at du kjenner en kul ved endetarmsåpningen


Når bør jeg oppsøke en lege?


Du bør oppsøke en lege eller sykepleier dersom du plutselig oppdager blødning fra endetarmen, eller dersom avføringen ser ut som tjære. Blødningen fra endetarmen kan skyldes noe annet enn hemoroider, så du bør få undersøkt dette ordentlig. Ved Telemark Endoskopiklinikk utfører vi alltid komplett tykktarmsundersøkelse som ledd i utredningen av slike symptomer. Ved tjæreaktig avføring vil vi av og til velge å gjøre en undersøkelse av magesekken også, siden blødninger fra øvre del av mage-tarmkanalen kan gi tjæreaktig avføring. 


Dersom du har hemoroider så finnes det flere typer behandling, men det er en del ting du kan gjøre selv. 


Hva kan jeg gjøre for å unngå hemoroider, eller at plagene forverres?


Det viktigste du kan gjøre selv er å unngå forstoppelse. Du bør minst ha avføring hver 3. dag. Avføringen bør ikke være for hard, og du må unngå å presse når avføringen skal ut. 


Dersom man er forstoppet og avføringen er veldig hard, så kan dette medføre forverring av plagene med hemoroidene. Her er noen triks som du selv kan gjøre for å unngå fortstoppelse og hard avføring: 


1. Øk inntaket av fiber!

  • spis masse frukt, grønnsaker og mat med fiber, fiber øker antallet tarmtømminger
  • du trenger 20-35 gram fiber hver dag for å holde tarmen ordentlig i gang
  • hvis du ikke klarer å få i det nok fiber i kosten, så anbefales det kosttilskudd, gjerne av typen løselig fiber (Vi-Siblin, Lunelax, HUSK), 1-2 spiseskjeer daglig (Vi-Siblin kan strøs på maten, husk å drikke minst et glass væske etterpå)


2. Drikke nok vann og være i fysisk aktivitet!


3. Ta medisiner som hjelper mot treg avføring - spør fastlegen din om dette!


Hva kan jeg gjøre for å redusere plagene?


Noen føler at det hjelper å sitte i et varmt bad 2-3 ganger daglig i 10-15 minutter. Ikke bruk såpe - kun varm vann. 


Det finnes også medisiner som fås kjøpt uten resept. Medisinene er vanligvis kremer eller salver som du smører på endetarmsåpningen for å lindre smerter, kløe og hevelse. Noen medisiner finnes som en kapsel som du putter inn i endetarmen (Scheriproct stikkpiller). Det er greit å forsøke disse medisinene, men man bør ikke bruke medisiner som inneholder hydrokortison (en type steroid) i mer enn en uke, uten å ha diskutert dette med en lege. 


Hva om ovennevnte ikke hjelper?


Dersom du fortsatt har plager etter å ha forsøkt ovennevnte tiltak, så trenger du kanskje en behandling som fjerner hemoroidene. 


En type vanlig behandling er stikkligering som utføres ved gastrokirurgisk poliklinikk, Sykehuset Telemark. Ved strikkligering knyter legen en liten gummistrikk rundt de indre hemoroidene. Etter noen dager ramler vanligvis hemoroidene av. Andre typer behandlinger som kan forsøkes er laser, varmebehandling eller kjemikalier. Om dette ikke hjelper, eller hemoroidene er veldig store, så må man operere. Hemoroider på utsiden av endetarmen kan bare fjernes ved hjelp av operasjon. 


Kilde: uptodate.com