Kikkertslange til bruk ved undersøkelse av tykktarmen.
Foto: Olympus
Også kalt "sigmo". Dette er en undersøkelse av endetarmen og nedre del av tykktarmen med en kikkertslange (endoskop) med diameter tilsvarende en finger. Undersøkelsen tar vanligvis 5-15 minutter.
Det er svært viktig at siste del av tykktarm og endetarm er godt tømt når vi starter undersøkelsen. Vennligst les gjennom neste avsnitt for nøyaktig informasjon om hvordan du best tømmer tarmen for innhold.
1. Siste uken før undersøkelsen:
- dersom du bruker jerntabletter eller romoppfylende avføringsmidler (kli, fibertabletter, Lunelax, Vi-Siblin, Metamucil, Inolaxol, loppefrø, Granulax eller linfrø) så ber vi deg slutte med dette. Laktulose eller Duphalac er tillatt
- unngå inntak av bakevarer som inneholder hele korn eller frø (helkornbrød, frøloff etc), samt bær og frukt som inneholder frø (jordbær, tyttebær, bringebær, molter, druer, kiwi, karve etc).
2. Siste 3 dager før undersøkelsen:
- er det viktig at du drikker godt med væske, 2-3 liter væske daglig
3. Dagen før undersøkelsen - tarmtømming med Klyx:
- vennligst kjøp 3 Klyx på apotek (reseptfritt), les bruksanvisningen nøye.
- du kan spise som vanlig (se punkt 1), men i tillegg skal du drikke minimum 2 liter te, kaffe, saft, brus, selters, lettøl, værterøl, buljong eller vann - du skal ikke drikke noe annet.
- på kvelden setter du 2 Klyx (vent på effekt av første Klyx før du bruker den andre).
4. Undersøkelsesdagen:
- du kan spise frokost og drikke det samme som foregående dag.
- sette nytt Klyx 30-90 minutter før undersøkelsen
- ved lang reisevei kan du sette Klyx ved Telemark Endoskopiklinikk, og vi ber deg da om å kontakte oss på forhånd slik at vi kan sette av ekstra tid til dette
LYKKE TIL!
Etter en kort samtale med endoskopiassistenten og Dr. Heitmann starter selve undersøkelsen. Den tar fra 5 til 15 minutter. Undersøkelsen starter mens du ligger på venstre side, med beina bøyd i knærne (akkurat som om du sitter i en stol).
Endoskopet, som har en diameter på størrelse med lillefingeren, føres så gjennom endetarmsåpningen og videre opp gjennom endetarmen og siste del av tykktarmen. Deretter stopper man innføringen og trekker instrumentet langsomt ut mens man inspiserer slimhinnen nøye etter tegn til sykdom. Noen ganger tas det prøver, eller polypper fjernes. Dette vil du ikke kjenne siden tarmen ikke har noen følelse i slimhinnen.
På veien ut bruker vi CO2-gass for å utvide tarmen slik at vi får bedre innsyn. Du vil da kunne kjenne kortvarig ubehag under innføringen av instrumentet og når CO2-gassen settes inn. Det er lov å slippe ut gass fra endetarmen under undersøkelsen! Vi forsøker alltid å minimere mengden gass som settes inn.
Siden undersøkelsen er kortvarig og vanligvis uten smerter, så tilbyr vi ikke rutinemessig smertestillende eller beroligende legemidler ved fleksibel sigmoideoskopi.
Fleksibel sigmoideoskopi er en trygg undersøkelse og komplikasjoner eller pasientskade er heldigvis sjeldent.
Under prosedyren kan det tilkomme mindre blødninger som vanligvis stopper av seg selv. Større blødninger er sjeldne, og vi har utstyr som i de aller fleste tilfeller stopper slike blødninger. Perforasjon i tarmveggen er en alvorlig komplikasjon, men er ekstremt sjeldent og skjer stort sett kun ved fjerning av svært store polypper, noe vi ikke gjør ved Telemark Endoskopiklinikk.
Du bør umiddelbart ta kontakt med lege etter undersøkelsen om du opplever følgende, da det kan være tegn på at noe har gått galt:
Kilde: uptodate.com
Klinikken har avansert utstyr for trygg utredning og behandling av sykdommer i mage-tarmkanalen. Vårt hovedfokus er forebygging av tykktarmskreft.
Mandag - Fredag: 08:00 til 15:30
Lørdag: Kun etter avtale
Søndag: Stengt
Telefontid
Mandag - Fredag: 09:30 - 11:00
Mandag - Fredag: 13:00 - 14:30
Opphavsrett og kopirett: Telemark Endoskopiklinikk AS