Forstoppelse er det samme som treg avføring. Blant helsepersonell brukes ofte betegnelsen obstipasjon. Forstoppelse er en veldig vanlig tilstand, spesielt hos kvinner og eldre over 60 år.
Dersom du har avføring færre enn 3 ganger per uke, avføringen er hard eller klumpete, og du har følelse av ufullstendig tømming, oppblåsthet eller episodevise knipsmerter i mageregionen, så kan det være slik at du lider av forstoppelse.
Telemark Endoskopiklinikk kan bidra med medisinske råd og utredning av forstoppelse med koloskopi/tykktarmsundersøkelse, og resept på legemidler når det er nødvendig.
Hvor vanlig er dette?
Veldig vanlig. Studier viser at omkring 15% av befolkningen plages av kronisk forstoppelse. Det er mest vanlig hos kvinner (3x sammenlignet med menn) og hos eldre pasienter over 60 år.
Hvorfor blir man forstoppet?
Ofte finner vi ikke noen årsak til forstoppelsen, da kaller vi forstoppelsen for primær, funksjonell eller idiopatisk. Men det finnes også en rekke tilstander og sykdommer som kan gi forstoppelse, og da kaller vi det sekundær forstoppelse.
Funksjonell forstoppelse er den vanligste varianten, dvs. at vi ikke finner noen sikker årsak. Dersom man i tillegg til forstoppelsen har mye magesmerter, så kan det være slik at man har den forstoppede varianten av irritabel tarmsyndrom. Funksjonell forstoppelse er ofte assosiert med miljøforandringer (f.eks. ferietur/reise eller stress), lavt fiberinnhold i kosten, fysisk inaktivitet, og sparsomt væskeinntak (spesielt viktig hos eldre mennesker). Bekkenbunnsforandringer kan også gi plager med treg avføring.
Ved sekundær forstoppelse skyldes plagene en eller flere underliggende identifiserbare årsaker. Det kan være kreft i tarmen som stenger for avføringen, sykdommer som virker inn på nervesystemet (f.eks. diabetes, multippel sklerose, Parkinson's sykdom m.fl.), stoffskifteproblemer eller en kombinasjon. En rekke legemidler gir også forstoppelse som bivirkning, f.eks. smertestillende medisiner (f.eks. Paralgin forte), midler mot høyt blodtrykk og hjertesvikt, jerntabletter, midler mot psykisk sykdom m.fl.
Hvilke symptomer bør jeg være obs på om jeg blir plaget med forstoppelse?
Kan jeg gjøre selv for å bli mindre plaget?
Ja, forsøk dette:
Når bør jeg oppsøke lege?
Du bør oppsøke lege dersom:
Hva slags undersøkelser bør man ta ved forstoppelse?
Fastlegene har god kunnskap om utredning og behandling av forstoppelse. De vil velge undersøkelser ut i fra symptomer, alder og individielle forhold. Det finnes mange undersøkelser, men det er ikke sikkert at du trenger dette.
Her undersøkelser som ofte utføres for å finne en årsak til forstoppelsen:
Hvordan behandles forstoppelse?
Det avhenger av hva som er årsaken til forstoppelsen. Dersom alvorlig sykdom er utelukket eller man ikke har mistanke om dette, så vil vi ofte anbefale at man spiser mer fiberrik mat og øker væskeinntaket. Dersom dette ikke hjelper så vil vi ofte anbefale en av følgende:
Hvordan kan man forebygge forstoppelse?
Forstoppelse er en veldig vanlig og plagsom tilstand, spesielt hos kvinner og eldre mennesker.
Foto: One.com
Romoppfyllende legemidler som f.eks. Movicol er et trygt og effektiv legemiddel mot forstoppelse. Selges blant annet på Vitusapotekene.
Foto: vitusapotek.no
Kilder:
- uptodate.com
- legehandboka.no
Klinikken har avansert utstyr for trygg utredning og behandling av sykdommer i mage-tarmkanalen. Vårt hovedfokus er forebygging av tykktarmskreft.
Mandag - Fredag: 08:00 til 15:30
Lørdag: Kun etter avtale
Søndag: Stengt
Telefontid
Mandag - Fredag: 09:30 - 11:00
Mandag - Fredag: 13:00 - 14:30
Opphavsrett og kopirett: Telemark Endoskopiklinikk AS