Tynntarm

Tynntarmen


Tynntarmen er den delen av mage-tarmkanalen hvor de fleste næringsstoffer suges opp. Tynntarmen er mellom 3 og 6 meter lang, og er videre inndelt i 3 deler (duodenum/tolvfingertarmen, jejunum og ileum).  Hver del har sine spesialoppgaver. Ved sykdom i en del av tynntarmen, vil de andre delene kunne ta over noe av oppgavene til den syke (eller manglende) delen. 


Tynntarmen er et svært viktig organ, og ved sykdom i denne vil man i varierende grad bli plaget av mangelsykdommer, vekttap og løs avføring.


Dessverre kan ulike sykdommer ramme tynntarmen. Nedenfor finner du et utvalg av de vanlige sykdommene, og behandlingen av dem. Telemark Endoskopiklinikk utreder alle typer fordøyelsesplager. Ofte vil vi starte med å undersøkelse spiserøret, magesekken og tolvfingertarmen - en undersøkelse som kalles gastroskopi.


Det finnes også andre måter å undersøke tynntarmen på. Siste del av tynntarmen (ileum) kan undersøkes med et koloskop (kikkertundersøkelse til undersøkelse av endetarm, tykktarm og siste del av tynntarmen). Av og til vil vi henvise pasienter til spesialundersøkelser med MR av tynntarmen eller med kapselendoskopi (du svelger et kamera som tar bilder av tynntarmen). Du kan lese mer om vårt utvalg av undersøkelser herTynntarmen har som hovedoppgave å suge opp næringsstoffer.

Foto: One.com