Innkallingsbrev til våre pasienter som skal til koloskopi (tykktarmsundersøkelse).
Kjære pasient!
Du er henvist for undersøkelse av tykktarmen med koloskopi. Vi skal ta godt vare på deg. Tidspunkt for undersøkelse er oppgitt i SMS som du skal ha fått fra oss med link til denne siden. Vi ber deg vennligst lede gjennom følgende informasjon:
Koloskopi er en undersøkelse hvor legen undersøker slimhinnen i den nedre delen av mage-tarmkanalen, dvs. tykktarmen og endetarmen. Ofte undersøker vi siste delen av tynntarmen også. Vi ber deg møte 15 minutter før oppsatt time, slik at du har god tid til å forberede deg før undersøkelsen starter.
Alle pasienter får tilbud om smertestillende og beroligende legemidler. Pasienter som er operert i bekkenet (keisersnitt, operasjon på livmor, eggstokk, endometriose, kreft, tidligere divertikulitt mm) har ofte en del sammenvoksninger i bekkenet og koloskopi vil i varierende grad oppleves ubehagelig og noen ganger smertefullt. Medisinene gis direkte i blodet under nøye overvåkning fra erfarent personell og virker raskt. Enkelte pasienter vil kunne oppleve å huske lite eller ingenting fra selve undersøkelsen. Dette er en normal virkning av medisinen, men enkelte kan oppleve det som skremmende. Pasienter som får beroligende legemidler må hvile på et eget hvilerom etter undersøkelsen, så du bør sette av 60-90 minutter til oppholdet ved klinikken. Pasienter som får beroligende legemidler kan ikke kjøre motorisert kjøretøy undersøkelsesdagen, og bør også unngå bruk av farlige redskaper.
Alle som skal til tykktarmsundersøkelse med koloskopi må tømme tarmen før undersøkelsen. Husk at du selv må kjøpe tømmingsmidlet på apotek eller fra nettbutikk.
På denne siden finner du en detaljert innstruks for tømming av tarmen. Vi har valgt et tømmingsmiddel, Picoprep, vi tror passer best for akkurat deg. Vårt råd om valg av tømmingsmiddel bygger på erfaring, samt informasjon fra fastlege eller event. tidligere undersøkelse her. Det er veldig viktig at tarmen er godt tømt før undersøkelsen starter. Dersom tarmen er dårlig tømt vil undersøkelsen ta lang tid og kan medføre mer ubehag. Du risikerer også å måtte gjøre undersøkelsen en gang til dersom tarmen er så dårlig tømt at vi ikke kan frikjenne den for sykdom.
Bruker du blodfortynnende medisiner? Albyl-E skal ikke stoppes. Se punkt 8.
Vennligst ta kontakt dersom timen ikke passer. Du når oss på telefon: 40 54 94 27. Ved endring av timeavtale senere enn 24 timer før avtalt time, eller ved manglende oppmøte uten varsel, avkreves konsultasjonshonorar (for tiden 436,-). Dette dekkes ikke av folketryden.
Telemark Endoskopiklinikk AS er en del av Helse Sør-Øst sitt spesialisttilbud. Vi mottar pasienter kun etter henvisning fra lege. Vi benytter til enhver tid de satser regulert etter offentlig godkjent "normaltariff" for privatpraktiserende spesialister. Du betaler derfor bare godkjente egenandeler og materiellkostnader. Godkjente egenandeler teller med i ditt grunnlag for frikort. Betaling for materiellkostnader (varierer mellom 219-690 kr) teller ikke med i ditt grunnlag for frikort. Det betyr at det er noe dyrere å bli undersøkt og behandlet hos oss enn på en poliklinikk på sykehus. For mer detaljert informasjon om våre priser, så kan du trykk her. Vi holder til i Citybygget (6. etg.), Torggata 10, 3724 Skien. Citybygget er lokalisert rett ved bussterminalen og drosjeholdeplassen. Parkering mot avgift i f.eks. bygarasjen, 150 meter unna.
Annen informasjon
Betaling for undersøkelse og behandling gjøres i selvbetjent betalingsautomat.
Ved undersøkelse hos privatpraktiserende spesialist får du ikke dekket utgifter til tømmingsmiddel.
Enkelte vil ha noe ubehag av luften som blir blåst inn under undersøkelsen. Disse plagene er forbigående.
Vi skriver ikke rutinemessig ut sykemelding, men be gjerne om bekreftelse på fremmøtet til undersøkelsen.
Skjema for reiserefusjon kan hentes på: www.pasientreiser.no
Det er svært sjelden at pasienter som undersøkes hos oss har rett til drosje, reglene her har blitt veldig strenge.
Picoprep er vårt førstevalg for tømming til koloskopi hos yngre pasienter (< 65 år) og pasienter som ikke er plaget med forstoppelse. Preparatet har en god sikkerhetsprofil, relativt liten mengde som skal drikkes og god tarmtømming. Picoprep har også en god norsk app som kan lastes ned fra App Store eller Google play (søk etter "PICOPREP APP").
1. Siste uke før undersøkelsen:
- kjøp Picoprep på apoteket
- dersom du bruker jerntabletter, Imodium/loperamid, eller romoppfylende avføringsmidler (kli, fibertabletter,
Vi-Siblin, loppefrø eller linfrø) så ber vi deg slutte med dette. Laktulose eller Duphalac er tillatt.
- dersom du bruker blodfortynnende medisiner, klikk her.
- unngå inntak av bakevarer som inneholder hele korn eller frø (helkornbrød, frøloff etc), samt bær og frukt som
inneholder frø (jordbær, tyttebær, bringebær, molter, druer, kiwi, karve etc).
2. Siste 3 dager før undersøkelsen:
- er det viktig at du drikker godt med væske, 2-3 liter væske daglig
3. 24 timer før undersøkelsen:
- spis et lett måltid (loff eller lyst brød med smør eller margarin, hvitost og kremost, melk, youghurt, eggehvite,
majones, lyst kjøttpålegg, hvit fisk, ris, pasta og poteter uten skall)
- etter dette skal du ikke spise mer, men du skal drikke rikelig med klare væsker (vann, urtete, svart te, kaffe uten
melk, buljong, klare supper, klar juice uten fruktkjøtt, saft eller brus)
- ikke drikk alkohol, melk, noe rødt eller lillafarget (f.eks. solbærjuice)
4. 10-18 timer før undersøkelsen tas første dose:
- bland første pose Picoprep i 150 ml vann, rør i 2-3 minutter til alt har løst seg opp og drikk deretter oppløsningen
- drikk så 1,5 L klare væsker (ikke bare vann) i løpet av de neste 5 timene
5. 4-6 timer før undersøkelsen inntas andre dose:
- bland andre dose Picoprep i 150 ml vann, rør i 2-3 minutter til alt har løst seg opp og drikk så oppløsningen
- drikk deretter 1 L klare væsker i løpet av neste 3 timer
- siste to timer før undersøkelsen skal du faste (ikke drikke noe)
- ved lang reisevei kan du ta siste dose noe før
- dersom du har time til undersøkelse før klokken 10:30, så kan du ta første dose klokken 19:00, og andre dose klokken 23:00 kvelden før undersøkelsen
Annet:
For å unngå slapphet er det lurt å få i seg drikke med mer næring enn bare vann, for eksempel juice uten fruktkjøtt, mineralvann, klar suppe, te, kaffe (uten melk, soya eller fløte). Vi anbefaler at du fortsetter å drikke klare væsker frem til 2 timer før undersøkelsen. Har du sultfølelse eller er tørst - drikk klare væsker.
6. Er du plaget med forstoppelse?
1 av 5 i befolkningen opplever større eller mindre utfordringer med forstoppelse i hverdagen. Forstoppelse er treg, hard eller sjelden avføring. Er du en av disse? I så fall er det et godt råd å benytte et avføringsmiddel i dagene før du skal inn til din koloskopi. Vi anbefaler at du starter med Movicol en uke før du skal inn til undersøkelsen. 1-3 doseposer daglig, jevnt fordelt over dagen. 3 doseposer kan være nødvendig, avhengig av individuell respons. Movicol mykgjør avføringen og vil være med på å lette selve tarmtømmingen når du går i gang med den. En dosepose Movicol blandes i 125 ml vann og drikkes på en gang (se ellers pakningsvedlegg i Movicol pakken). Dersom du ikke har noen nytte av Movicol, så kan Toilax eller laxoberaldråper benyttes siste 2-3 dagene før tømmingen starter. Dette får du kjøpt reseptfritt på apoteket.
7. Smør gjerne endetarmsåpningen med vaselin før tømmingen starter og underveis i tømmingen - så slipper du å bli så sår. Men ikke bruk sinksalve eller Inotyol!
8. Mange må slutte med blodfortynnende legemidler før de kommer til oss. Snakk med fastlegen om du kan stoppe midlertidig med disse medisinene:
A) Plavix, Clopidogrel, Brillique, ticagrelor og Marevan: Stoppe 5 dager før undersøkelsen. Dersom du bruker Marevan må du kontrollere PT-INR 1-2 dager før undersøkelsen.
B) Efient/prasugrel: Stoppe 7 dager før undersøkelsen.
C) Persantin og Diprasorin: Stoppe 3 dager/ 72 timer før undersøkelsen. Albyl-E kan tas i stedet.
D) Pradaxa, Xarelto, Eliquis og Lixiana: Stoppe 3 dager/ 72 timer før undersøkelsen. Dersom du har nyresvikt bør du stoppe 5 dager før undersøkelsen.
E) Fragmin og Klexane: Avsluttes 12 timer før undersøkelsen.
E) Albyl-E og acetylsalisylsyre: Skal ikke avsluttes
LYKKE TIL!
Problemer med å innta tømmingsmidlet?
Selv om tømmingsmidlene er blitt mindre vonde på smak, så er det mange som har problemer med å innta væsken så raskt som anbefalt. Her er noen tips som kan hjelpe:
Når du begynner å drikke Picoprep-oppløsningen er det viktig at du oppholder deg i nærheten av et toalett. På et tidspunkt vil du begynne å få løs avføring. Dette er helt normalt og er et tegn på at Picoprep virker. Du kan føle deg oppblåst i magen før den første avføringen kommer.
Her kan du finne mer informasjon om forberedelser og selve tømmingen:
Citybygget
Torggata 10
3724 Skien
Mandag - Fredag: 08:00 til 15:30
Lørdag: Kun etter avtale
Søndag: Stengt
40 54 94 27
Telefontid
Mandag - Fredag: 09:30 - 11:00
Mandag - Fredag: 13:00 - 14:30
Klinikken har avansert utstyr for trygg utredning og behandling av sykdommer i mage-tarmkanalen. Vårt hovedfokus er forebygging av tykktarmskreft.
Opphavsrett og kopirett: Telemark Endoskopiklinikk AS