Magesekk

Magesekken


Magesekken er et elastisk organ som ligger mellom spiserøret og tolvfingertarmen. Magesekken er 2. del av fordøyelsesprosessen (første del er tygging). Mat og væske passerer spiserøret og inn i magesekken gjennom spiserørets nedre lukkemuskel. Fastende vil magesekken trekke seg sammen og kun romme 1 dl. Men når vi spiser og drikker vil den utvide seg til 1L.


Magesekken har mange viktige funksjoner, den skiller ut magesyre og enzymer som gir en kjemisk nedbryting av mat og legger til rette for opptak av ulike næringsstoffer. Muskelene i magesekken trekker seg regelmessig sammen og elter innholdet. Mellom magesekken og tolvfingertarmen er det en lukkemuskel som slipper maten kontrollert ut av magesekken. Dersom man spiser mye fet mat så vil denne lukkemuskelen holde seg stengt en stund, og man føler metthet. 


Dessverre kan ulike sykdommer ramme magesekken. Nedenfor finner du et utvalg av de vanlige sykdommene, og behandlingen av dem. Telemark Endoskopiklinikk utreder alle typer fordøyelsesplager. Ofte vil man starte med å undersøkelse spiserøret, magesekken og tolvfingertarmen - en undersøkelse som kalles gastroskopi. Du kan lese mer om denne undersøkelsen her


Magesmerter er veldig vanlig, og skyldes ikke alltid sykdom i magesekken. Symptomene kan komme fra andre organer i området også. 

Illustrasjonsfoto: peachpink/ pixabay