Illustrasjon: Olympus
Spiserøret (øsofagus) er den øverste delen av mage-tarmkanalen. Det er ca. 25 cm langt og har som hovedformål å sørge for at mat og drikke beveger seg ned i magesekken. Den har en lukkemuskel nederst som skal sørge for at magesyre og innhold i magesekken ikke kommer tilbake i spiserøret.
Ved Telemark Endoskopiklinikk gjøres gastroskopi som første ledd i utredning av svelgvansker (dysfagi), smertefull svelging (odynofagi), halsbrann eller sure oppstøt. Det er mange sykdommer som kan ramme spiserøret. Nedenfor har vi beskrevet utredning og behandling av de mest vanlig forekommende sykdommene som rammer spiserøret.
Halsbrann og sure oppstøt er veldig vanlig i befolkningen. Det finnes gode medisiner som lindrer plagene.
Foto: Olympus
Allergi mot melk er en vanlig årsak til eosinofil øsofagitt / allergisk spiserør.
Foto: One.com
Spiserørskramper kan gi så kraftige brystsmerter at symptomene minner om akutt hjerteinfarkt.
Foto: One.com
Åreknuter i spiserøret er viktig å avdekke og behandle slik at blødningsfaren reduseres.
Foto: One.com
Barret's øsofagus er celleforandringer i spiserøret som kan gi kreft på sikt.
Foto: One.com
Klinikken har avansert utstyr for trygg utredning og behandling av sykdommer i mage-tarmkanalen. Vårt hovedfokus er forebygging av tykktarmskreft.
Mandag - Fredag: 08:00 til 15:30
Lørdag: Kun etter avtale
Søndag: Stengt
Telefontid
Mandag - Fredag: 09:30 - 11:00
Mandag - Fredag: 13:00 - 14:30
Opphavsrett og kopirett: Telemark Endoskopiklinikk AS