Koloskopi

Et koloskop er 130 cm langt instrument som brukes til å undersøke tykktarmen og endetarmen. Det er omtrent så tykt som en lillefinger (12mm). 

Foto: Olympus

KOLOSKOPI


Koloskopi er undersøkelse av innsiden av tykktarmen og endetarmen. Tykktarmen kalles også kolon. Ofte vil vi samtidig undersøke nederste del av tynntarmen, da kalles undersøkelsen ileokoloskopi. Det gjøres omlag 110 000 koloskopiundersøkelser i Norge hvert år. 


Undersøkelsen tar fra 15-45 minutter. Noe ubehag må påregnes, men de fleste pasientene klarer å gjennomføre undersøkelen uten problemer. Vi tilbyr beroligende og smertestillende legemidler til pasienter som ønsker dette. 


Etter undersøkelsen får du svar på hva som ble funnet, og konsekvensen av dette. Du kan få med deg en skriftlig kopi av konklusjonen. De fleste kan spise og drikke som vanlig etter undersøkelsen, men du trenger ikke ta igjen alt det forsømte med en gang!


Både medisiner og selve tømmingen er slitsom, slik at vi anbefaler at man tar seg fri resten av dagen. Dersom du har fått beroligende eller smertestillende medisiner kan du ikke kjøre bil eller annet motorisert kjøretøy, og bør heller ikke anvende farlige redskaper eller maskiner undersøkelsesdagen. Vevsprøver tar 1-3 uker å få svar på, kopi vil gå til fastlegen din. 


Det er viktig at tarmen er godt tømt. Vi ber deg derfor følge oppskriften nedenfor. Denne gjelder uansett type tømmingsmiddel. Oppskriften kan avvike noe i forhold til pakningsvedlegget til tømmingsmidlet, men vi ber deg følge vår oppskrift (se under). Bruker du medisiner ber vi deg klikke her


Vi har laget en egen prosedyre for pasienter med sukkersyke/ diabetes, klikk her

Tømming av tarmen (uansett tømmingsmiddel). Eldre pasienter og pasienter med kronisk forstoppelse vil ofte få et individuelt tilpasset tømmingsregime. Vi ber deg primært forholde deg til det som står i innkallingsbrevet. 


1. Siste uken før undersøkelsen:

- dersom du bruker jerntabletter eller romoppfylende avføringsmidler (kli, fibertabletter, Vi-Siblin, loppefrø, eller linfrø) så ber vi deg slutte med dette. Laktulose/ duphalac er tillatt

- unngå inntak av bakevarer som inneholder hele korn eller frø (helkornbrød, frøloff etc), mais, samt bær og frukt som inneholder frø (jordbær, tyttebær, bringebær, molter, druer, kiwi, karve etc)


2. Siste 3 dager før undersøkelsen:

- er det viktig at du drikker godt med væske, 2-3 liter væske daglig


3. 24 timer før undersøkelsen:

- spis et lett måltid (loff eller lyst brød med smør eller margarin, hvitost og kremost, melk, youghurt, eggehvite, majones, lyst kjøttpålegg, hvit fisk, ris, pasta og poteter uten skall)

 - etter dette skal du ikke spise mer, og kun drikke klare væsker (vann, urtete, svart te, kaffe uten melk, buljong, klare supper, klar juice uten fruktkjøtt, saft eller brus)


4. Tidspunkt for inntak av tømningsmiddel avhenger av tidspunkt for undersøkelse:

- 8-18 timer før undersøkelsen inntas første dose

- 4-6 timer før undersøkelsen inntas den andre dosen

- ved lang reisevei så kan du ta siste dose noe før

- dersom du har time tidlig på morgenen (før klokken 10:00), så kan du ta begge dosene kvelden før undersøkelsen (f.eks. klokken 18:00 og 21:00 kvelden før)

- vi anbefaler at man smører endetarmsåpningen med vaselin (ikke sinksalve) under tømmingen pga. fare for sårhet

- det er viktig å drikke mye væske uten biter (ikke bare vann) frem til 2 timer før undersøkelsen


5. Alle tømmingsmidlene er gode og effektive. Vi anbefaler Picoprep til de fleste av våre pasienter. Vi anbefaler dog Plenvu til eldre pasienter (>65 år), pasienter med forstoppelse eller kronisk inflammatorisk tarmsykdom (Crohn eller ulcerøs kolitt), og til pasienter med hjerte-, nyre- og/ leversykdom. 

- trykk på linken under for mer utfyllende informasjon om det tømmingsmidlet du har kjøpt

 

HVA ER HENSIKTEN MED UNDERSØKELSEN?


Familiær belastning 

Man anbefaler i dag at de fleste pasienter over 50 år testes for tykktarmskreft, eller forstadier til kreft. Dette kan gjøres ved en svært sensitiv avføringsprøve, eller koloskopi. Det er spesielt viktig at pasienter med familiær belastning for tykktarmskreft går til regelmessig kontroll med koloskopi. 


Andre årsaker 

  • blod i avføringen eller fra endetarmen
  • endring av tidligere stabilt avføringsmønster
  • jernmangelanemi/blodmangel som gjør at du kan føle deg trøtt og svak
  • langvarige magesmerter eller endetarmssmerter
  • avvikende funn ved røntgenundersøkelser, blodprøver eller avføringsprøver
  • kontroll etter tidligere funn av polypper i tarmen
  • kontroll av kronisk tarmlidelse
  • etterkontroll av kreft

HVORDAN FOREGÅR UNDERSØKELSEN?


Etter en kort samtale med endoskopiassistenten og Dr. Heitmann starter selve undersøkelsen. Undersøkelsen tar 15-45 minutter. Dersom du har et sterkt ønske om beroligende eller smertestillende medisiner, så vil du få dette før undersøkelsen starter eller underveis ved behov. 


Undersøkelsen starter i mens du ligger på venstre side, med beina bøyd i knærne (akkurat som om du sitter i en stol). Endoskopet, som har en diameter på størrelse med en finger, føres så gjennom endetarmsåpningen og videre opp gjennom tykktarmen og til siste del av tynntarmen.


Instrumentet trekkes så langsomt ut mens man inspiserer slimhinnen nøye etter tegn til sykdom. Noen ganger tas det prøver eller polypper fjernes. Dette vil du ikke kjenne siden tarmen ikke har noen følelse i slimhinnen.


Vi bruker CO2-gass for å utvide tarmen slik at vi får bedre innsyn. Pasientene kan kjenne kortvarig ubehag under innføringen av instrumentet, spesielt gjennom siste del av tykktarmen, og når CO2-gassen settes inn. Det er lov å slippe ut gass fra endetarmen under undersøkelsen! Vi vil alltid forsøke å minimere mengden gass som settes inn. 

ER KOLOSKOPI FARLIG?


Koloskopi er en trygg undersøkelse. Komplikasjoner eller pasientskader er heldigvis sjeldent, men forekommer oftere enn ved gastroskopi side det oftere utføres terapi (f.eks fjerning av polypper).


Under prosedyren kan det tilkomme mindre blødninger som vanligvis stopper av seg selv. Større blødninger er sjeldne, og vi har spesialutstyr som i de aller fleste tilfeller stopper slike blødninger. Hull på tarmveggen er en alvorlig komplikasjon, men er ekstremt sjeldent og skjer stort sett kun ved fjerning av svært store polypper, noe vi ikke gjør ved Telemark Endoskopiklinikk.


Du bør ta umiddelbart kontakt med lege etter undersøkelsen om du opplever følgende, da det kan være tegn på at noe har gått galt:


  • kraftige magesmerter som ikke gir seg
  • smertefull og utspilt mage
  • oppkast
  • feber
  • større mengder blod fra endetarmen (inntil et par spiseskjeer blod er dog vanlig etter prøvetakning eller fjerning av mindre polypper)

Kilde: uptodate.com